Instituut Kosmos Instituut Kosmos, gevestigd in Eindhoven en Maastricht
Afdrukken

Opleiding Sportmassage

sv
Avondopleiding in 30 weken, 1 lesmodule van 3 uur per week
-
-
Eindhoven: woensdagavond van 19:00 tot 22.00 uur
Maastricht: dinsdagavond van 19:00 tot 22.00 uur
Kapel Avezaath: op aanvraag

   

 

Klik hieronder op één van de tabbladen voor meer informatie over deze opleiding.

 

Algemeen

Algemeen

Wij zijn een particulier opleidingsinstituut met vestigingen in Eindhoven, Maastricht en Kapel-Avezaath (Tiel). Sinds 1985 verzorgen wij erkende opleidingen voor huid- en lichaams-verzorgende en welzijnsbevorderende beroepen voor jongeren en volwassenen.

Wij staan garant voor een gedegen beroepsgerichte opleiding waarin naast het verkrijgen van de kennis en vaardigheden voor het vakgebied en het ondernemerschap, extra persoonlijke aandacht wordt gegeven aan de professionele attitude en vorming van onze studenten.

In onze leeromgeving is de reële beroepspraktijkuitoefening het uitgangspunt. Wij vinden het belangrijk dat onze studenten kunnen werken aan de vervulling van hun ambities en gedurende het opleidingstraject een portfolio en beroepshouding ontwikkelen waarmee zij straks succesvol kunnen doorstuderen, een droombaan vinden of als ondernemer aan de slag kunnen gaan.

Contextrijk leren en werken aan opdrachten van en in de praktijk zijn hierbij cruciaal. Instituut Kosmos volgt de ontwikkelingen en veranderingen in het beroepenveld intensief. Wij participeren in de overlegorganen en werkgroepen van de diverse branche- en vakgerichte beroepsorganisaties en houden ons op de hoogte van de ontwikkelingen in het beroepenveld en de eisen die aan het beroepsonderwijs worden gesteld.

Klik bovenaan deze tekst op een volgende tab voor meer informatie: Introductie, Programma, Vooropleiding & Kosten, Locaties en Data, Veel gestelde vragen

Introductie

Introductie

Door toename van de vrije tijd en het streven naar een goede lichamelijke conditie gaan steeds meer mensen sport beoefenen. Veel sporters zien steeds meer belang in een goede begeleiding. Deze begeleiding geschiedt door trainers en verzorgers. De verzorger is meestal een sportmasseur. Het gevolg hiervan is dat er steeds meer vraag is naar goed opgeleide sportmasseurs. De eisen die dan ook gesteld worden zijn niet gering. De sportmasseur moet over een goed beoordelingsvermogen beschikken, daar hij/zij bijna altijd de eerste is die met een letsel of blessure te maken krijgt.

Wat doe je?

Als sportmasseur tref je maatregelen ter verbetering van de fysieke gesteldheid van jouw cliënt en ter voorkoming van blessures. Door de aard van de werkzaamheden krijg je te maken met vertrouwelijke informatie, waar je integer mee moet omgaan. Je vraagt toestemming aan de cliënt wanneer je deze gegevens wilt delen met derden (b.v. fysiotherapeut) teneinde het slagen van de behandeling te vergroten. Als sportmasseur kun je je inleven in de cliënt, toon je empathie en hou je daarbij een zekere afstand. (beroepsethiek).

Wat moet je kunnen?

Je werkt zelfstandig aan de hand van protocollen en je bent verantwoordelijk voor het behalen van het doel dat je bij je cliënten wil bereiken. Je neemt basis functietesten af, informeert, adviseert, masseert, tapet en bandageert cliënten. Naar de cliënt toe vervul je een begeleidende en adviserende rol, daar waar het gaat om preventie van blessures en verbetering van de conditie.
Je legt gegevens vast zodat je verantwoording kan afleggen aan je cliënt. Je bent verantwoordelijk dat je gegevens van behandelingen inzichtelijk zijn en kunt overdragen aan anderen. Als sportmasseur werk je samen met sportkader en (para)medici binnen de vereniging.

Het kwalificatieprofiel van de sportmasseur onderkent de volgende kerntaak en werkprocessen.

Kerntaak 1:  Het verrichten van Sportmassage

Werkprocessen:

W1.      Uitvoeren van beroeps specifiek onderzoek
W3.      Geven van voorlichting en advies
W4.      Opstellen van een stappenplan
W5.      Uitvoeren van sportmassage
W6.      Tapen en bandageren
W8.      Registreren en vastleggen gegevens.
W9.      Evalueren werkwijze en resultaat
W10:    Toepassen EHBO en/of reanimatie

Waar werk je?

Je kunt zowel in loondienst of als zelfstandige je beroep als sportmasseur gaan uitoefenen. Als sportmasseur ben je meestal actief binnen sportverenigingen of in je eigen praktijk. Vaak wordt je als ook ingezet bij sportevenementen of werken op sportscholen.

Ook bij wellnessondernemingen, fitnessinstellingen, recreatieresorts met sportfaciliteiten, hotels, cruiseschepen, sauna´s, beauty-farms en dergelijke kunt als sportmasseur werkzaam zijn en tevens je vaardigheden verder ontwikkelen door het geven van wellnessmassages.

Klik bovenaan deze tekst op een volgende tab voor meer informatie: Introductie, Programma, Vooropleiding & Kosten, Locaties en Data, Veel gestelde vragen

Programma

Programma

De opleiding heeft een doorlooptijd van 30 weken, met 1 lesavond, 3 uur per week. De lessen worden verzorgd door erkende en gekwalificeerde fysiotherapeuten. Afwisselend worden theorie en praktijklessen gegeven. Je werkt op elkaar en af en toe op modellen.

De opleiding omvat de volgende onderdelen:

  • Anatomie
  • Fysiologie
  • Sporthygiëne
  • Geschiedenis en organisatie van de sportmassage
  • Theorie en praktijk verzorging en massage
  • Kwaliteitszorg

Examinering en diplomering

Het NGS organiseert de centrale theorie-examens en de praktijk-assesments.
Slaag je voor deze examens, dan bent je erkend gediplomeerd NGS-sportmasseur. Het examen is voor ieder toegankelijk. De NGS examenprocedure is sinds 2008 erkend door het Kwaliteitscentrum Examinering (KCE).

Het NGS theorie-examen bestaat uit meerkeuzevragen verdeeld over de onderdelen anatomie, fysiologie, sportmassage en kwaliteitszorg. Het theorie-examen duurt maximaal 3,5 uur en wordt digitaal en centraal afgenomen door Cito in een professioneel Lamark-testcentrum. Deze centra hebben een landelijke dekkingsgraad. Zie voor de locaties de website van NGS.

Tijdens het NGS-praktijk-assessment wordt een situatie nagebootst in de vorm van een rollenspel. Je bent de sportmasseur en de examinator legt een situatie voor waaruit je de symptomen moet halen. Vervolgens vul je het cliëntendossier in, stel je een behandelplan op en voer je dit uit.

Voor dat je kunt deelnemen aan het praktijk-assessment moeten alle theorievakken succesvol zijn afgerond. Tevens dien je in bezit te zijn van een geldig reanimatiediploma. Instituut Kosmos biedt daartoe een renanimatiecursus aan, die internationaal gecertificeerd is.

Klik bovenaan deze tekst op een volgende tab voor meer informatie: Introductie, Programma, Vooropleiding & Kosten, Locaties en Data, Veel gestelde vragen

Vooropleiding & Kosten

Vooropleiding en kosten

Vooropleiding

Aan de vooropleiding voor sportmasseur worden geen eisen gesteld. Van belang zijn een goede motivatie, studiezin (zeker voor theorie!) en doorzettingsvermogen.

Kosten

Vraag de informatiebrochure aan voor meer informatie over de opleiding en kosten. via www.instituut-kosmos.nl/brochure-aanvragen.

Vervolgopleidingen

Het diploma Sportmasseur biedt uitstekende perspectieven voor vervolgopleidingen op gebied van Wellnessmasseur. De sportmasseur kan op basis van ervaring en opleiding doorgroeien naar sportzorgmasseur of zich verder ontwikkelen in een bepaalde sport.

Klik bovenaan deze tekst op een volgende tab voor meer informatie: Introductie, Programma, Vooropleiding & Kosten, Locaties en Data, Veel gestelde vragen

Locaties en Data

Locaties en Startdata

Contactgegevens

KvK nummer: 17173692
IBAN: NL37ABNA0403520282
BIC: ABNANL2A
Website: www.instituut-kosmos.nl
E-mail:
Fax:  
Tel: 040-2454582
Mobielnummer: 06-51063213

Postadres
Stichting Opleidingsinstituut Kosmos
Postbus 289
6130 AG Sittard

Hoofdvestiging Eindhoven (correspondentie via postadres)
St.Opleidingsinstituut Kosmos
Schootsestraat 14 5616 RD Eindhoven

Dependance Maastricht
St.Opleidingsinstituut Kosmos (correspondentie via postadres)
Sint Annalaan 60, 6217 KC Maastricht
De school is gehuisvest in Gebouwde Werkplaats.


Dependance Tiel (correspondentie via postadres)
St. Opleidingsinstituut Kosmos
Provinciale weg 3, 4013 CL Kapel Avezaath
De school is gehuisvest in gebouw Megapoint.

Let op:
Gelieve bij correspondentie bij voorkeur gebruik te maken van de e-mail mogelijkheid. Vanwege het lesprogramma zijn we niet altijd telefonisch bereikbaar

Wanneer starten de opleidingen?
De opleidingen starten bij voldoende deelnemers medio september-oktober.

Klik bovenaan deze tekst op een volgende tab voor meer informatie: Introductie, Programma, Vooropleiding & Kosten, Locaties en Data, Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen

Wanneer zijn er open dagen, moet ik me daarvoor aanmelden?

Op onze website vindt u steeds de eerste volgende open dagen, u hoeft zich daarvoor niet aan te melden. U kunt vrijblijvend de open dagen bezoeken. Wij hebben op elke open dag altijd een persoonlijk gesprek met u.

Kan ik ook een persoonlijke afspraak maken?

U kunt altijd (liefst per e-mail) een persoonlijke afspraak maken. Wij nemen dan hiervoor met u contact op. Vermeld in uw mail altijd uw telefoonnummer en tijd waarop u bereikbaar bent.

Hoe meld ik me aan voor de opleiding?

Voor de opleiding kunt u zich online aanmelden via onze website www.instituut-kosmos.nl/inschrijven. U ontvangt dan van ons een bevestiging en informatie over het vervolgtraject.

Wanneer starten de opleidingen?

De opleidingen starten bij voldoende deelnemers medio september-oktober.

Kan ik studiefinanciering krijgen?

Deeltijdopleidingen voor branchediploma´s en vakdiploma´s komen niet in aanmerking voor studiefinanciering/-lening.

Gelden opleidingskosten per jaar of voor de gehele geplande looptijd van de studie?

De opleidingskosten gelden voor de reguliere duur van de eenjarige opleiding. Bij verlenging van de studieduur kunnen extra lesgelden worden berekend. De opleidingskosten kunnen in termijnen voldaan worden.

Moet ik boeken en materialen zelf bestellen?

In de pakketkosten zijn alle benodigde boeken en materialen inbegrepen. De school zorgt er voor dat u deze bij aanvang van de studie ontvangt.

Kan ik op school ook producten kopen?

De school heeft een groothandel waar studenten tegen gereduceerd tarief producten kunnen aanschaffen.

Is het dragen van beroepskleding tijdens de lessen verplicht?

Tijdens de lessen bent u verplicht de vereiste beroepskleding te dragen. Voor sportmassage is een witte pantalon en T-shirt toereikend.

Waar kan ik mijn auto kwijt?

Er is in de buurt van de school voldoende onbetaalde parkeergelegenheid.

Is de school bereikbaar voor openbaar vervoer?

Er stoppen verschillende buslijnen in de buurt van de school.

Klik bovenaan deze tekst op een volgende tab voor meer informatie: Introductie, Programma, Vooropleiding & Kosten, Locaties en Data, Veel gestelde vragen

Vraag de brochure aan Inschrijven Opendagen Contact opnemen