Instituut Kosmos Instituut Kosmos, gevestigd in Eindhoven en Maastricht
Afdrukken

Opleiding Klassieke lichaamsmassage

Duur: 12 lessen
Dagen: in onderling overleg
Datum: u kunt direct starten
Locatie: Maastricht, Kapel Avezaath (Tiel)

 

Introductie
De klassieke lichaams massage is gericht op de algehele ontspanning van lichaam en geest, verzacht de pijn en stijfheid in spieren en gewrichten, verbetert de doorbloeding en stimuleert de afvoer van afvalstoffen.

De rustgevende en herstelbevorderende klassieke massage neemt de spanning weg in de spieren en vermindert het stressniveau in lichaam en geest. Dit leidt tot een betere gezondheid en gevoel van welbevinden.

Als masseur kan men een zelfstandig beroep uitoefenen of hiermee werkzaam zijn bij ziekenhuizen, verzorgingshuizen, gezondheidscentra, grotere bedrijven, schoonheidssalon, sauna, beautyfarms, fitnesscentra, sportclubs en dergelijke. De beroepsperspectieven zijn goed, zeker in de wellnesssector.

Instituut Kosmos staat bekend om haar degelijke en professionele scholing voor lichaamsmassage. Cliënten van onze gediplomeerde cursisten zijn steeds lovend over de verzorgde lichaamsmassages. Ook externe examinatoren zijn zeer te spreken over de kwaliteit van de lichaamsmassages zoals die o.a. ook door onze studenten van de beroepsopleiding schoonheidsspecialist worden gegeven.     

Technieken
De klassieke lichaamsmassage richt zich voornamelijk op de spieren en de gewrichten. Door basisgrepen zoals strijkingen, knedingen, drukken en schudden wordt er invloed uitgeoefend op de spieren. Bij pijn of stijfheid wordt de betrokken plek behandeld met specifieke grepen.

Alle grepen worden gebruikt om het spierstelsel weer soepel te maken en goed te doorbloeden zodat er beter gefunctioneerd kan worden. Dit wordt ook vaak herhaald ter voorkoming van eerder opgelopen problemen.

Door toepassing van de klassieke massagetechnieken is het mogelijk lichamelijke klachten te verhelpen, zoals stress, vermoeidheid, slapeloosheid, rugklachten, pijnlijke gewrichten, nek en schouders, hoofdpijn, RSI-klachten of andere soorten klachten die niet meteen duiden op een lichamelijke gebreken.

Kosten
Inschrijfgeld € 50,00
Cursusgeld € 595,00
Pakket € 40,00
Boeken/syllabi € 80,00
Praktijkexamen € 155,00

Vervolgopleidingen
Naast de klassieke massage worden ook andere massagemethodes toegepast, die gezien de beoogd werking meer op een therapeutische basis geschoeid zijn. In de volgende massagetechnieken kan men zich apart, of als vervolg op de klassieke lichaamsmassage verder specialiseren:

  • Lymfemassage

Deze wordt gegeven speciaal bij oedeem (vocht) ophopingen. De manuele lymfedrainage activeert het lymfesysteem door langzame, ritmische bewegingen. Hierdoor wordt vocht, met de daarin opgenomen afvalstoffen, beter afgevoerd. Een zeer geschikte behandeling als een lichaam teveel vocht vasthoudt en bij acne of cellulite (Zie onze opleiding Lymfedrainage)

  • Reflexzonemassage

Deze gaat uit van de theorie en opgedane prakijkervaringen dat voeten gezien moeten worden als een miniatuurbeeld van het menselijk lichaam, waarbij tussen ieder orgaangebied in het menselijk lichaam (met uitzondering van de armen en benen) en de voeten een reflectoire verbinding bestaat. Met ieder deel van het hoofd en de romp correspondeert een bepaalde zone op de voeten. Is een orgaan ziek of is er een storing, dan doet de corresponderende voetzone pijn als er (ook slechts licht) op gedrukt wordt. Een doelgerichte massage van deze zones in een aantal behandelingen heeft als resultaat, dat er heilzame prikkels gestuurd worden naar de inwendige organen, dat de lymfestroom gestimuleerd wordt en stofwisselingsprodukten worden afgevoerd, waaroor de organen zich weer herstellen. (Zie onze opleiding Reflexzonetherapie).

  • Sportmassage

De sportmasseur houdt zich in hoofdzaak bezig met het behandelen van spieren, die voor een sport het meest belast worden. Dit gaat ook op voor niet sporters die tijdens hun normale werk spieren extra belasten. (zie ook onder opleidingen Sportmassage). Het diploma sportmassage geldt als voorwaarde voor het kunnen volgen van de opleiding Massagetherapeut.

  • Shiatsumassage

Shiatsu betekent 'vinger-druk-massage'. Bij deze drukpuntmassage, gericht op knooppunten van energiebanen, worden blokkades opgeheven en de energiebalans hersteld. Van oorsprong is Shiatsu een Japanse massagevorm die werkt op de levensenergie Ki.en die diep ontspannend, balancerend en preventief werkt. De nadruk ligt op het werken vanuit de Hara, de buik - het centrum van onze energie. (Zie ook onze opleiding Shiatsumassage)

Beroepsprofiel
Massage kun je bij je zelf doen maar ook toepassen op andere personen. Door het ontwikkelen van de benodigde vaardigheden kan men zich in het masseren specialiseren en daardoor hulp bieden aan andere mensen die deze vaardigheid niet hebben of die de hulp inroepen van een specialist, vooral als de pijnlijke plek op een voor hem/haar onbereikbare plaats zit.

Als masseur kan men een zelfstandig beroep uitoefenen of hiermee werkzaam zijn bij ziekenhuizen, verzorgingshuizen, gezondheidscentra, grotere bedrijven, schoonheidssalon, sauna, beautyfarms, fitnesscentra, sportclubs en dergelijke.

Doel cursus
Het doel van deze cursus is het leren toepassen van diverse massagetechnieken en het ervaren van massage op het eigen lichaam. U leert alle kennis en vaardigheden die nodig zijn om een samenhangende gehele of gedeeltelijke lichaamsmassage te kunnen geven.

U leert daarbij het omgaan met het lichaam van de kliënt aan de hand van grepen en behandelingen. Doel is de krachten van het menselijk lichaam te verbeteren en een betere doorstroming tot stand te brengen. Ook worden een aantal ziektebeelden zoals hernia, ischias behandeld. Daarbij wordt gebruik gemaakt van eerder genoemde basistechnieken in verschillende gangbare vormen.

Het spreekt vanzelf dat de cursus veel aandacht geeft aan het aanleren van de juiste technieken. Maar om goed en verantwoord te kunnen masseren, is het ook nodig dat voldoende aandacht gegeven wordt aan de anatomie en de fysiologie van de mens. Deze kennis is nodig om een gefundeerd oordeel te kunnen vormen en ook om professioneel met collega zorgverleners te kunnen communiceren. In de syllabus worden de anatomie en fysiologie uitvoerig beschreven.

De cursus is zo opgebouwd dat iedereen kan deelnemen, ook als u nog geen ervaring heeft met masseren.

Cursusinhoud

  • Anatomie en Fysiologie
  • Theorie en praktijk massage
  • Hygiëne

Duur
De cursus bestaat uit 12 lessen waarin u zowel theoretisch als praktische een degelijke en professionele scholing krijgt.
Er wordt geoefend op elkaar, van belang voor de eigen ervaring, en met modellen. De school kan een beroep doen op de cursist om een eigen model mee te nemen. 

Examen en diploma
De anatomie en fysiologie worden door middel van deeltentamens gedurende de cursus schriftelijk getoetst. De praktijk wordt afgesloten met een praktijkexamen. Voor alle onderdelen moet een voldoende worden behaald. Na het met goed gevolg afleggen van het examen ontvangt men van INSTITUUT KOSMOS een diploma.