Instituut Kosmos Instituut Kosmos, gevestigd in Eindhoven en Maastricht
Afdrukken

Links

Heb je tips voor deze rubriek? Stuur ze naar

Branche

De brancheorganisatie Anbos presenteert zich op www.anbos.nl. De Nederlandse Cosmetica Vereniging (NCV) is de brancheorganisatie van fabrikanten en importeurs van cosmetica. Hieronder worden niet alleen producten voor de dagelijkse verzorging verstaan, bijvoorbeeld zeep, shampoo en tandpasta, maar ook make-up en haarkleuringen. De NCV behandelt met name onderwerpen zoals regelgeving in Nederland en Europa, ingrediënten, etikettering, het veilig gebruik van cosmetica en het milieu. De NCV heeft ook een website: www.ncv-cosmetica.nl. Een belangrijke organisatie in de beautybranche is de BT & EA www.bt-ea.nl, de Beauty
Trade & Exhibition Association. Deze vereniging komt op voor de belangen van de Nederlandse markt voor schoonheidsspecialisten en is de motor achter de beautybeurzen in Utrecht. De 45 aangesloten leden en 4 geassocieerde leden zijn gezamenlijk toonaangevend op deze markt. Het gaat in alle gevallen om bedrijven die gespecialiseerd zijn in de toelevering van producten aan de schoonheidsbranche. Op de site van de HuidSpecialist www.huidspecialist.nl lees je alles over deze organisatie en het keurmerk dat zij verlenen aan aangesloten schoonheidsspecialisten. Cidesco Nederland is te vinden via www.cidesco.nl. Mocht je op zoek zijn naar tijdelijk personeel of zelf een nieuwe baan willen vinden, neem dan eens een kijkje op de site van www.pmscore.nl, het uitzendbureau voor de cosmeticabranche.

Organisaties

ANBOS
Algemene NL Branche Organisatie Schoonheidsverzorging

ProVOET
Landelijke Organisatie voor de voetverzorger/pedicure

VOVN
Verenigde Opleidingen Visagie Nederland

LVNG
Landelijke vereniging Natuurlijke Geneeswijzen

VNRT
Vereniging van Nederlandse Reflexzonetherapeuten

FONG
Federatie van Opleidingen in de Natuurlijke Geneeswijzen

FAGT
Federatie voor Additief Geneeskundig Therapeuten

KOC
Kennis Opleidingscentrum Nederland

NGS
Nederlands genootschap voor sportmassage

BATC
Beroepsorganisatie Therapeuten en Belangen associatie Consumenten

BGN
Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland

Ondernemen

Op de startpagina vrouwenbedrijf.pagina.nl vind je tal van handige links voor vrouwelijke ondernemers, over het starten van een eigen bedrijf, de belastingdienst, de Kamer van Koophandel etc. De site www.artcoco.nl/links is speciaal voor starterende ondernemers. Voor ondernemersinformatie kun je onder meer terecht op www.mkb.nl of op www.vrouwenonderneming.nl. Vergeet ook de Kamers van Koophandel niet: www.kvk.nl. Heb je vragen over de vergoeding van je behandelingen? Kijk ook eens op www.zn.nl, de brancheorganisatie van de zorgverzekeraars in Nederland. CNV Kappers werkt voor zowel werknemers in de kappersbranche als in de schoonheidsverzorging, Op hun site www.cnvkappers.nl vind je interessante nieuwtjes, regels, antwoorden en tips waar je als schoonheidsspecialist of kapper mee te maken kan krijgen.
Informatie over ambachtelijke beroepen, waar het vak schoonheidsspecialist onder valt, kun je vinden op de site www.vaktoppers.nl. Je kunt er alles vinden over o.a. opleidingen, de arbeidsmarkt en de werkzaamheden.

Vakbladen

Koggeschip Vakbladen geeft diverse vakbladen uit op het gebied van uiterlijke verzorging. Prof Nail is hét vakblad voor professionele hand- en nagelverzorging. Het geeft praktische, vakgerichte informatie over technieken en systemen voor kunstnagels, algemene hand- en nagelverzorging maar ook over de exploitatie van een nagelstudio. Prof Nail verschijnt tien keer per jaar. Visagie het vakblad voor make-up & styling, is het tweemaandelijkse magazine voor iedereen die zich beroepsmatig bezighoudt met make-up, styling en mode. is het veelzijdige en inspirerende vakblad op het gebied van voetverzorging en pedicure. Deze uitgave verschijnt acht keer per jaar en richt zich op pedicures en podologen die hun vakgebied willen verbreden. Ook voor schoonheidsspecialisten en nagelstylisten die hun behandelingspakket willen uitbreiden met (cosmetische) voetverzorging. VoetVak+ biedt praktische, vakgerichte informatie over voetverzorging in de meest brede zin van het woord. Onderwerpen als pedicuretechnieken, reflexzonetherapie, voet- en beenmassages, podotherapie en cosmetische en decoratieve voetverzorging komen in elk nummer aan de orde. Bovendien biedt VoetVak+ informatieve reportages, kritische interviews en praktijkgerichte achtergronden. Met een schat aan vaktechnische informatie ter ondersteuning van een optimale beroepsuitoefening en een rendabele bedrijfsvoering. Le Salon is het onafhankelijk vakblad voor de gehele kappersbranche. Het verschijnt acht maal per jaar en biedt praktische en vakgerichte informatie over haarmode, bedrijfsvoering, salonformules en trends. Massage Magazine is het nieuwe vakblad voor wellness- en massagetherapeuten en verschijnt zes keer per jaar. De brede oriëntatie staat borg voor een verrassend gevarieerde inhoud, informatief en inspirerend voor alle disciplines in de massagewereld. Door deze unieke benadering kunnen lezers hun kennis verbreden en verdiepen en tegelijk tal van ideeën opdoen voor nieuwe technieken en therapieën. Daarbij komen vanzelfsprekend ook de technische en medische aspecten van het vak regelmatig aan de orde. Bent u werkzaam in de massagebranche of een van de aanpalende vakgebieden, dan kunt u dit vakblad absoluut niet missen.

Huidziekten

De site www.huidarts.com brengt patiënten, medische specialisten, leveranciers en afnemers, via internet met elkaar in contact en geeft onder andere specifieke en gedetailleerde informatie over huidaandoeningen, SOA, allergiën en de corresponderende ziektebeelden. Kijk ook eens op de groeiende site www.ziekenhuis.nl/index.php?cat=ziektebeelden met duidelijke informatie over alle mogelijke dermatologische aandoeningen. Alles over puistjes vind je op de Amerikaanse site van het Acnenet: www.skincarephysicians.com/acnenet/. Ook Amerikaans is de AAD, de American Association of Dermatology, met een overzichtelijke site op www.aad.org. Op www.huidfonds.org en www.huidfederatie.nl vind je namen en adressen van allerlei patiëntenorganisaties van huidziekten. De site van de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten is te vinden op www.huidtherapie.nl.

Verantwoord zonnen

De laatste tijd is er nogal wat onduidelijkheid over veilig zonnen. Ook in jouw salon zul je geregeld vragen krijgen over veilig zonnen. Daarom hebben wij de volgende informatiebronnen voor je verzameld:

Nederlandse Kankerbestrijding/KWF
Bij de Nederlandse Kankerbestijding/KWF kun je kosteloos een uitgebreide brochure aanvragen over 'Verstandig Zonnen'. Voor vragen over zonnen en huidkanker staat de gratis Hulp- en informatielijn van de Nederlandse Kankerbestrijding tot je beschikking, tel: 0800 – 022 66 22 of 0800 – KWFKANKER. Deze lijn is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16.00 uur voor een persoonlijk gesprek. Het bestellen van brochures is 24 uur per dag mogelijk. Voor informatie over zonnen en de risico's op huidkanker kun je ook een kijkje nemen op de website www.kankerbestrijding.nl.

Huid-infolijn
Voor informatie over UV-therapie, gevoeligheid voor zonlicht en andere huidaandoeningen dan huidkanker, kun je gebruik maken van de Huid-Infolijn van onder andere het Nationaal Huidfonds, tel. 026-3514160. Via het Nationaal Huidfonds is ook een brochure te bestellen over zonlichtgevoeligheid.

Zonnelijn
Neem voor informatie over binnen en buiten zonnen telefonisch contact op met de Zonnelijn: 0900-2025060 van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 12.00 uur. Er is ook een website: www.verantwoordzonnen.nl.

Cosmeticainformatie

Schoonheidsspecialisten horen te weten welke ingrediënten hun producten bevatten en wat daarvan de werking is. Je vindt zeer uitgebreide informatie op de site van de al eerder genoemde Nederlandse Cosmetica Vereniging www.ncv-cosmetica.nl. De Amerikaanse regelingen staan op www.ctfa.org (kijk onder 'cosmetic ingredient review'). De Amerikaanse FDA is te vinden op: www.fda.gov (kijk onder 'Cosmetics').

 

Buitenland

Omdat internet in de VS al veel langer gemeengoed is, zijn Amerikaanse sites vaak zeer uitgebreid en overzichtelijk. Een heel goede site over allerlei huidziekten is http://dermatology.about.com/health/dermatology. Veel informatie over acne geeft ook http://www.grekinskininstitute.com. Vooral het Forum is belangrijk, want daar zoeken lotgenoten contact met elkaar. In Nederland is het IKA programma 'Goed verzorgd, beter gevoel' voor kankerpatiënten een succes. De Amerikaanse tegenhanger is te vinden op http://lookgoodfeelbetter.org.

Voeding en huid

Ieder kwartaal schrijft drs. Gert Schuitemaker een artikel in Esthéticienne over voeding en huid. Op zijn website www.orthoeurope.com lees je er meer over. De site van het Voedingscentrum www.voedingscentrum.nl biedt een schat aan informatie over verstandige voeding. De vitaminesite www.vitamine-info.nl bevat nieuws en achtergronden over vitamines en mineralen. Deze site is ontwikkeld door het Vitamine Informatie Bureau, een onderdeel van TNO Voeding. Dit bureau geeft objectieve en onafhankelijke informatie en is bedoeld voor iedereen die meer wil weten over dit onderwerp.

Beursbezoek

Twee keer per jaar zijn er vakbeurzen in de Utrechtse Jaarbeurs: Beauty Trade Special in het voorjaar en Beauty Salon dimensions in het najaar. Je kunt de data en alle bezoekersinformatie vinden op: www.beautybeurzen.nl. En voor de echte liefhebbers is Bologna een must: www.cosmoprof.it. Op www.beautyweb.nl staat een complete lijst met vak- en consumentenbeurzen die zeer regelmatig bijgewerkt wordt. Helaas is er nog geen site van de Belgische vakbeurs Estetika, die elk jaar in het voorjaar en najaar wordt gehouden in het Tentoonstellingspark te Brussel. Maar via Esthéticienne en deze site houden we je zeker op de hoogte! De enorme vakbeurs Beauty International is ook een aanrader. Klik voor meer informatie over deze beurs op www.beauty-international.de. Op de site www.evenementenhalhardenberg.nl vind je alle informatie over de Vakbeurs Uiterlijke Verzorging, die jaarlijks in Hardenberg wordt gehouden. Schoonheidsspecialisten met belangstelling voor voetverzorging kunnen voor nieuws over de Vakbeurs Totale Voetverzorging terecht op www.asws.nl/vtv/ of op de site van de Vakbeurs van de Pedicure www.asws.nl/pedicure/index.htm

Cosmetica kopen

Alléén voor gevestigde schoonheidsspecialisten, visagisten en nagelstylisten (inschrijving KvK vereist): www.uvgids.nl voor een breed assortiment merkproducten voor professioneel gebruik.

Overige

Op het forum van www.voorendoor.nl kun je in contact komen met mede-schoonheidsspecialisten.
Voor alle New Age-producten, zoals essentiële oliën, wierook, knuffelstenen enzovoort kun je terecht op www.newagestore.nl. Hier is ook het medicinale Herocyn poeder (o.a. tegen jeuk, acne en zweetvoeten) verkrijgbaar.

Verder

SchoonheidsspecialistenNieuws.nl is een online vakblad voor de schoonheidsspecialiste over producten, apparatuur en behandeling van de huid in de salon.

BeautyNieuws.nl is het grootste online glossy magazine met beauty tips, tools en trends om er fantastisch uit te zien. met rubrieken als, make-up en beauty tips, gezichtsverzorging, rimpels, egale huid en teint, lippenstift en verzorging lippen, ontharen, oogmake-up en mascara, lichaamsverzorging, nagels en manicure en beauty trends

Gezondheidssites

Er zijn talloze sites op het gebied van gezondheid. Op http://gezondheids.pagina.nl (dus zonder www ervoor!) zijn alle sites op dit gebied overzichtelijk gerubriceerd. Een aanrader is www.gezondheidsnet.nl met informatie en tips over geneesmiddelen en geneeswijzen, maar ook over verantwoorde voeding en gezond bewegen.
Op www.mediwijzer.nl kun je alles vinden op het gebied van ziekten. Je vindt hier een alfabetische lijst met aandoeningen, gerangschikt op specialisme, zoals dermatologie, chirurgie, oncologie en verloskunde. Ook vind je een lijst met adressen van alle ziekenhuizen in Nederland. Deze site wordt gepubliceerd door vakverenigingen van Nederlandse medisch-specialisten, huisartsen en andere erkende en betrouwbare instanties. De redactie van Mediwijzer bestaat uit artsen. Wanneer je iets wilt opzoeken over verschillende ziekten, is deze site absoluut een kijkje waard.